söndag 17 augusti 2014

Kroatien dag 1,16/8 2014

Lördag morgon den 16/8 -14 var det dags att återigen flyga till Split för att för tredje gången hyra en segelbåt. Planerna är att i år gå norrut till Kornatiöarna där det är nationalpark - men vi får se hur det blir till slut.
Michael på planet till Split
Båten var klar att hämta när vi kom till Marina Kastela och i år blev det återigen Pomena som skulle ta oss ut i vågorna. Efter lunch och inhandling av diverse förnödenheter så gick vi ombord för att ge oss ut på havet.
Mot Getro för handling
Pomena ligger och väntar på oss

 

Kjell styrde oss ur hamn och det blåste 3-5 m/s så idag valde vi att gå för motor hela vägen till Stomorska på ön Solta ca.11m/s  där vi tänkte spendera första natten. MEN som vanligt på våra seglingar blev det inte som vi planerat, det blev inte Stomorska och det kommer aldrig bli det någon annan gång heller.
När vi kom in i hamnen låg där en stor motorbåt och en stor segelbåt och väntade. Efter ett tag såg vi en gubbe som viftade på kajen och motorbåten backade in. Vi låg och väntade tillsammans med segelbåten som nog inte heller fattade vad kajgubben viftade om, men till slut backade även de in och kajgubben viftade och gestikulerade mot oss - men vad menar karln - ska vi avvakta eller vill han att vi drar! Snällt låg vi där och väntade och gubben gick fram och tillbaka på kajen och sket fullständigt i oss.
Men till slut så tittade han upp och började ilsket vifta och veva armarna som en väderkvarn - inget språk vi fattar - då började vi förstå så mycket i alla fall, han tänkte nog inte låta oss ligga där i natt fast det fanns gott om platser lediga!!! Gjorde vi något fel eller varför var han så ilsken?

Det slutade med att vi blev totalt osynliga för honom och vi beslöt oss för att skita i Stomorska och åka vidare till Rogac där vi spenderade en natt förra året.
Synd nog kom det ingen mer båt när vi var kvar, det hade varit kul och se om den hade fått kajplats!


Det tog oss ca 30 minuter att nå Rogac och nu hade det blåst upp till 12-15 m/s så det blev lite duschar ibland. När vi kom till Rogac var det inget problem med att få kajplats, där stod en killeoch vinkade in oss direkt. Kjell backade in bredvid en italienare som ville så gärna hjälpa till men eftersom vi inte förstod vad han sa så kände vi att det var bäst att sköta tilläggningen med repen själva - men han var glad och trevlig ändå!! Det behövde vi - en trevlig människa!
Sedan blev det då tid för att äta middag. Vi begav oss till en restaurang som heter Solta som låg högt upp så det var en bedrift att bara ta oss dit. Det var nästan tomt när vi kom dit så vi anande inte vad som komma skulle! Ungdomarna vill äta pizza, men det fanns inte så de beslöt att gå till ett annat ställe, vi skulle ha hängt på direkt men vi stannade och beställde.
Det var i alla fall en fin utsikt!
Efter 1,5 timmes väntan och ingen mat i sikte och mycket underligt beteende av kyparna mot andra gäster betalade vår öl och cola och gick även vi till en annan restaurang där dom villigt gav oss föda!!

Vädret idag har varit mulet och lite småkalla vindar med det gick att sitta med badkläder i alla fall.
Hoppas det blir lite varmare och soligt imorgon.

Första dagen inte helt lyckad men nu kan det bara bli bättre!!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar